Tankar om julen

Vad är jul? Är det bara ett datum i almanackan? Läs Susannes tankar från gudstjänsten annandag jul.

Annandag jul, för vissa kanske julen startar nu och man har tid att pusta ut i lugn och ro, för andra kanske den slutar och kanske därför pustar de ut.
Vad är jul? Det finns såna som säger att ”Nåja, det blir ju jul ändå” – och då undrar jag vad är egentligen jul för den personen? Är det bara ett datum i almanackan?
Vi här har nog flera svar på frågan vad som är jul, oavsett vad man tycker om julen. Att göra jul som man själv vill, åtminstone en del av den. Det är så lätt att fastna både i en uppåt- som nedåtspiral.
Som barn minns jag att jag fick ha finklänningen på hela dagen.

Utan att ha frågat så tror jag att TID skulle vara ett svar på frågan, tid att umgås, att bry sig, att tända ljus, att gå i kyrkan, att få ledigt några dagar, att ge och få, att kanske tänka tanken klart.
Jag skulle vilja att vi kan ta känslan – känslan av rofylldhet, tända ljus och juldofter – med oss resten av året, inte bara nu i juletid.

Vi firar jul till minne att Jesus föds, i all enkelhet kommer han till oss som ett barn.

Vi har hört det många gånger, vi anar storheten och jag tror att vi ibland har tänkt att det hade varit tydligare ifall Gud hade gjort på något storslaget sätt.

I samma trakt,
Det var rätt nära
Där de fick se,
Änglaskarans ära
Ett helt nytt bud
Kan man bli van
Hur stor är Gud?
Som ett litet barn!

Och här är vi
Med allt det kära
Här kan vi se
Gud vill vara nära
En gåva sänd
Till oss av nåd
Ja, här är Gud,
Ett barn av nåd

Tankar Susanne Gunnarsson
Text Henrik Ydreborg