Hitta rätt väg

Vi behöver kanske ta en annan väg än den vanliga? Här kan du läsa Anna Ljungs predikan 17 januari.

Jesus sa: ”Känn ingen oro. Tro på Gud, och tro på mig. I min Faders hus finns många rum. Skulle jag annars säga att jag går bort för att bereda plats åt er? Och om jag nu går bort och bereder plats för er, så skall jag komma tillbaka och hämta er till mig, för att också ni skall vara där jag är. Och vägen dit jag går, den känner ni”.
Tomas sade: ”Herre, vi vet inte vart du går. Hur kan vi då känna vägen?” Jesus svarade: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till fadern utom genom mig. Om ni har lärt känna mig skall ni också lära känna min fader. Ni känner honom redan nu och ni har sett honom”. Joh. 14:1-7

Vägen som leder hem

Jag och min lilla familj bor i slutet på en lång gata. När jag kommer gående, cyklar eller kör bil, vet jag att efter varje fotsteg, eller varje tramptag eller varv med bilens däck så kommer jag en bit närmare hem. Gatan må vara lång men där framme finns vårt hem.

Häromdagen när jag skulle hem kunde jag inte köra någon av dom vanligaste och mest logiska vägarna för att komma till vår gata. En vattenläcka hade gjort att man behövt stänga av en bit av området med våra enkelriktade gator.
Och jag behövde ta en annan väg hem.

Vägarna i julevangeliet

Vi har just firat jul. Julens berättelse enligt Matteus och Lukas innehåller många perspektiv på vägar. Många olika personer som tar sig fram på olika vägar. Det är därför jag vill tala om just vägar.

Julens berättelse inleds med den första skattskrivningen som gjorde att var och en gick till sin stad för att skattskriva sig. Josef, som hörde till Davids hus, behövde därför gå med sin gravida fästmö Maria från Nasaret i norr, och hela vägen till Davids stad Betlehem i söder.
Det blev en lång vandring på runt 15 mil, ungefär som från norra Gotland till södra delen av vår ö.

Så har vi herdarna strax utanför Betlehem. Dom är ju dom första utanför stan som får veta glädjebudet om att en frälsare i form av ett nyfött barn har fötts inne i Betlehem.
Herdarna behövde bara gå från sitt arbetsfält, där under stjärnhimlen, och in till stan.
Det står att dom dessutom skyndade sig, kanske sprang herdarna på grusvägarna.

Enligt Matteus stannade inte den heliga familjen länge i Betlehem. På grund av Herodes fasansfulla metod att jaga efter Jesus, steg den lilla familjen upp på natten och flydde till Egypten. De gav sig iväg på ännu en farlig och utmanande vandring på stigar, över berg och dalar och genom olika kulturer.
Denna sträcka var oerhört mycket längre än den från Nasaret. Dom kom allt längre och längre bort från sin hemstad. Men en dag skulle dom kunna ta sig hem igen, men genom att ta en annan väg.

Till sist har vi dom österländska stjärntydarna. Traditionen säger att dom tagit sig till Betlehem från tre olika länder, kanske dessutom tre olika världsdelar.
Deras individuella resor till Betlehem, med stjärnhimlen som enda kartan, var troligen väldigt långa. Men dom kommer fram tillsammans till Jesus.
Och dom startar även sin hemresa gemensamt. Deras berättelse avslutas med att hemresan skulle bli annorlunda. De tog nämligen ”en annan väg hem” berättar Matteusevangeliet. Detta om vägar i julevangelierna!

En annan väg hem

Vi alla lever i en och samma pandemi d.v.s. en kristid.
Man går in i en kris på ett sätt.
Och ut ur den på ett helt annat sätt.
Det är omöjlig att vara likadan före en kris som efter en kris.
Och det är omöjligt att gå ut ur en kris på samma väg som
man gick in i den.

Vi vet inte mycket om framtiden men vi längtar efter den som aldrig förr.
Vi vet inte riktigt hur vi ska ta oss framåt eftersom vi inte kan göra som vanligt.
Vi vet inte heller fullt ut vad krisen gör med oss som församlingar. Hur behoven i våra församlingar förändrats under krisen.
Och hur vi kan möta olika behov som vi ser i samhället.
Vi vet inte hur våra församlingar kommer se ut efter krisen.
Hur distanseringen och digitaliseringen påverkat oss. Och vad vi kommer vilja prioritera och vad vi vill göra annorlunda.

Men jag tycker att en sak är tydlig.
Nämligen att vi behöver göra som stjärntydarna; ta en annan väg hem.
För att klara av krisen och för att vara församlingar i denna förändrade situation behöver vi hitta nya vägar för att komma hem igen.
När Jesus talade om vart han skulle gå sa lärjungen Tomas att han och dom andra lärjungarna inte visste vart Jesus skulle gå eller att dom kände till vägen. Jesus pekar då på sig själv och berättar att han är självaste vägen.

Vi kanske inte vet vilken väg vi ska gå genom krisen.
Men vi vet vem som kan visa oss vägen.
Vem som kan hjälpa oss hitta en annan väg hem.
För vi ska komma hem igen!
Amen.

Bön genom sång nr 758 i Psalmer & Sånger ”Visa mig Herre, din väg”.

Anna Ljung, 17 januari 2021